traskraft

2023-09-07

#Guldrummet på Historiska museet

Här är guldkragen som år 1827 hittades på Ålleberg utanför Falköping. Jag har släkttråd till "Klöven" på Klövagården, han fick del av guldet som ersättning för en skuld... och i rakt nedstigande led till riksdagsmannen Johannes som tog hand om guldkragen till det att den kom till Stockholm.

Se mer här

2023-08-20

#Släktforskarresa med släkten till släkten

Med moster och kusiner ska vi till min mammas (och mosters) kusin och hennes man och deras grannar i Svärdsjö.

Nu ska vi se var vår släkt kommer ifrån... en så rolig dag.

Klicka på länken här, och följ med på vår tur.

2023-07-03

#Från Särna gammelkyrka till Borgärdet i Svärdsjö

Sen jag upptäckte att den först prästen i Särna var en anfader till mig har jag velat åka hit, äntligen är jag här. Kyrkan ligger fint vid Österdalälven, men den tidigaste kyrkan där Ericus Michaelis Wallenius var präst, den finns inte kvar utan revs år 1684 för att ge plats åt en större där alla kyrkobesökare skulle få plats efter att socknen växt.

Om turen för mig, och Wallenius barn och barnbarn

2023-05-25

#Det börjar med picknicktur

Vi tar oss till Ålleberg och fyndplatsen för den vackra guldkragen, den nu finns i guldrummet på Historiska museet i Stockholm. Kan det vara ett äppelträd som blommar så fint där kragen låg väl dold.

Läs om mitt blåbärsfynd och lite om turen

2022-08-21

#Släktforskarsemester - mormortrådar

Den här turen går till Kållansö, men först kliver jag ur bussen i Tolsjö där mammas kusin bor. Vi pratar mycket, så roligt... och jag får fin info.

Hinner med lite innan jag sover längs pilgrimsleden i Kållansöskogen.

Följ min tur här

2022-08-20

#Släktforskarsemester - morfartrådar

Den här turen går till Dalarna, nu med buss och tåg. Det funkade bra, men storm som orsakade kaos i Töreboda kunde stoppat hela resan. Men då fick jag skuts av min snälle bror i Kumla.

Det blev naturligtvis besök hos moster och kusiner, de bjöd på ett underbart kvällsdopp i en vacker skogssjö. Men släktforskarresan börjar på dalarnas museum i Falun.

Följ min tur här

2021-10-04

#Här utbildade sig Petter Ugla

Men det var länge sedan och det såg annorlunda ut här då. I länken härunder kan ni se hur det såg ut på i slutet av 1600-talet på platsen där vi nu har stadshuset.

Glasmästeriet på Kungsholmen

2021-09-06

#Vy mot Säbbetäckt, från längst upp på vägen i Holmsveden

Min morfars mormor och morfar flyttar år 1869 från den gård familjen ägt och brukat, i kanhända upp till tio generationer. Helt säker i sju generationer. Ryttarsgården i Säbbetäckt längs kvarnvägen i Borgärdet. Troligtvis från huset bakom ryggen på mig, när jag tar det här kortet. Men huset flyttade upp ett år efter familjen, med morfars mammas moster.

Men var låg deras nya hus

2021-05-14

#Nu en tur till mormors Kållansö

Ingen tokig utsikt, här växte min mormor upp. Blev en släktforskartur till Kållandsö i går. Inte så mycket fotograferat, pratade och istället med min fina släkt. De poppade ut ur varenda stuga, kändes det i alla fall som, så roligt. Har fått löfte om guidning nästa gång jag kommer, får fota mer då.

Men lite bilder har jag här, och många frågor.

2021-04-24

#Släktforskning a la Kerstin

Ibland blir det att krypa omkring på golvet, det får bara inte plats på bordet.

Varför... se här...

2021-02-21

#Drängen Jonas i Granbolet

Det var här han arbetade, kanske har han lagt sten på den här, nu mossprydda stenmuren.

En liten släktforskarvandring

2020-12-21

#Till Skattegården i Bäck

Det här är kyrkan i Valstad, som var deras församling.

Jag har tagit mig en tur till trakten där min farfars pappa är född. Det har varit skifte där så gårdarna har flyttat på sig sen han bodde där.

Till gårdarna i Bäck

2020-12-07

#Gick helt fel, men det blev rätt ändå

Är i Skalunda vid Balders Hage igen. Har i förväg planerat för en slinga i skogen. Men valde fel väg, en eller flera gånger. Men frågan jag bar med mig var om platsen på Balders hage, om det låg där jag trodde när jag såg på kartan från 1767.

Jag blev faktiskt klokare efter min vilsna tur.

Mer om turen här

2020-11-30

#Promenad till Isandstorp, en släktforskartur

Det var en tur på längs en väg med många långa raksträckor.

Läs mer här

2020-11-02

#Ållebergskragen och Klövagården

I Västergötlands fornminnesförenings tidskrift, fjärde delen, nionde häftet, kan man läsa om hur guld från Ållebergskragen hamnade hos "Klöven" Anders i Klövagården, en gård där vägfarare brukade ta in och där man kunde köpa brännvin då det där gjordes "stora bränn". Det här är i alla fall vad folk har berättat, läs om det här under.

Klövagården är en av gårdarna i Karleby där jag har mina rötter.

Den som tog ansvaret och lämnade in guldfyndet efter det att det visats upp i kyrkan, där allt stulet och hittat gods alltid skulle visas upp, det ska ha varit min farmors farmors far, riksdagsmannen Johannes Andersson (f.1782) i Goagården.

Tidskriften

2020-10-10

#Karleby 1809 och 2020

Var till Karleby och gånggrifterna där i sommar med min dotter, en väldigt blåsig dag. Det här är Klövagårdens gånggrift, med kyrkan i bakgrunden.

I länken under en karta från 1700-talet.

Karta över Karleby 1775

2020-10-03

#Känner mig nu djupt rotad i Tidaholm

Jag vet inte hur länge det här trädet har stått här, kanske blev det planterat när den rosa skolan här intill byggdes 1876. En skola som också min brors dotter gått i, då naturligtvis långt senare. Men mina rötter går djupare än så, på bilden ser man fler platser som mina rötter går ner till.

Tittar man noga ser man var den gamla medeltida kyrkan låg, till höger på bilden bakom skolan. Till vänster ser man turbinhuset, där låg tidigare en kvarn. Så en nyare byggnad, skolan som skymtar bakom turbinhuset. Följ länken och se hur jag har kopplingarna till platserna.

Mer om mina rötter i Tidaholm

2020-08-18

#Garnisonsmuseet i Axvall

Fick fin information om soldaten Nils Hjelte från Skalunda. Han fick rycka in då det var så många som dog i finska kriget, det år 1789-1790. Resan tillbaka hem var riktigt eländig.

Läs om det i texten ur Kungliga Skaraborgs Regementes Historia.

Finska kriget 1789 - 1790

2020-08-10

#På jakt efter Balders hage i Skalunda

Då kom jag till den här fina badplatsen. Det här var i lördags, vid ett bord satt en gäng som såg ut att var på hemmaplan. De skickade vidare mig till sommarstugan där intill, där bodde ägaren till Balders hage.

Ägaren berättade lite om gården, glad blir jag när de jag söker upp verkar tycka det är roligt att kunna hjälpa till.

Mer om resan till Skalunda hittar du här

2020-06-22

#En tur efter rötterna i Dalarna

Det blev en natt i faluskogen, vaknade på morgonen och solen sken fint in på mig, bra start på dagen.

Jag började vid Ortala bruk nära Grisslehamn och stannade till vid Gammelstilla bruk och en hytta där i närheten. Sen blev det Falun och vidare till Svartnäs och skogarna där omkring.

Lite mer från min resa här

2020-06-05

#Hålvägar längs Eriksgatuleden i Sandhem

Hade hört talas om hålvägarna, de har formats efter många hundra års användning av stigarna i skogen. Kungar har ridit fram på sina Eriksgator och lokalbefolkningen har färdats här. Ofta ser man flera parallella stigar. Fortsatte de några mil så ledde stigarna fram till Karleby där min pappa är född. Men nu finns inte hålvägarna kvar hela vägen dit.

Foton från hålvägarna

2020-05-22

#Fortsättning på förra inlägget om Rackeby

Min mormors farfar föddes på Storegården, lite bilder från trakten. Bilden ovan är en ryggåsstuga som stått i byn på den tiden.

Mina rötter i Rackeby

2020-05-07

#Släktforskarturen startar i Gudhem

Vad har min släkt att göra med nunnorna i Gudhem, inte så mycket. Men det finns en koppling. Den hittar du i länken här under.

Nunnorna i Rackeby

2020-02-27

#Laggarehemmet

Jag har sökt i Acklinga efter Gustava Andersdotters föräldrahem. Hittade samband med Agnetorp. I husförhörslängden såg jag att Tidaholm låg i Agnetorp. Kändes lite bakvänt men blev tvungen att se efter vart det låg, det borde ju nu var här i närheten av Tidaholm.

Det var i min promenadskog så idag bestämde jag mig för att ta en promenad fram till Laggarehemmet. Där finns flera gårdar, får söka vidare var familjen gård låg. Väldigt vackert var det, fotot är taget innan man kommer fram till första husen i byn.

Det här var riktigt oväntat, nu får jag verkligen en anledning att gå djupare in på Tidaholms historia. Det ska bli roligt.

Fotat av pappa vid Laggarehemmet

2019-08-03

#En journal

Fick nu i sommar reda på att det fanns ett mentalvårdsmuseum i Säter. Har en släkting som var inskriven där. Åkte dit tillsammans med en god vän, fick där veta att jag kunde få ut journalen. Nu har jag den här, har än så länge bara skummat igenom den. Hon hade minst ett samtal med sin svägerska, det berättar Johanna Katarina i en utfrågning. Trivs inte där, vill tillbaka till Uppsala Hospital där hon först var inlagd.

Nu ska jag ta kontakt med museet för att förstå journalen bättre.

2018-08-27

#Farfars klocka

Vill ni nån av er ha farfars klocka, ingen av syskonen vill ha den. Min hjärna går igång, farfar, ja men, jo så är det. Får jag titta på den. Det är ju inte helt ovanligt att kusiner har samma farfar. Plötsligt packas den in och glatt kommer jag hem med farfars klocka. Den hänger nu på min vägg och ser ut att trivas fint där.

Det blev också en runda till Karleby. Vi kikade in på Haragården där farfar vuxit upp, pratade med nya ägarna och fick finfin information. Så det blev en släktforskar resa det här med. Riktigt roligt.

2018-07-29

#Med moster till Svärdsjö

Det här huset gjorde att det blev en tur tillbaka nästa dag. Besökte moster i Norberg som varit här som liten och hälsat på sin faster Anna, vi bestämde oss snabbt för att åka tillbaka nästa dag. Hittade det här huset och efter samtal med trevliga grannar som visste vem Anna var så var vi säkra på att vi kommit rätt. Åkte sen vidare och tittade på fler intressanta hus, bland annat det Anna bott innan, då i Gråsala.

Sen drog vi vidare till mosters kusiner i Falun, fick mycket information och foton, här hade det också släktforskats. En jättefin stund, vi hade mycket att prata om. Sen vidare till mina kusiner utanför Avesta, fin avrundning på all släktforskning. Nu har jag mycket och roligt arbete med att föra in all information i min antavla.

Verkligen en lyckad släktforskarsemester.

Annas hus i Gråsala mm

2018-07-24

#Släktforskarsemester

Jag är på väg mot Svärdsjö. Där är det öppet hus på hembygdsgården i morgon. Kanske kan jag få lite fin information om ryttare därifrån bygden. Och kanske annat lite smått och gott.

Mer om resan här

2017-08-29

#Karleby år 1710

Jag har rest till Karleby för att se på platserna min släkt växt upp på. Fantiserat och tänkt på hur fanns där i stugorna. men jag hade glömt en sak. Laga skifte då husen flyttades för att markerna skulle användas på ett fungerande sätt. Åren efter 1862 var en tid när husen fick nya lägen. Men varifrån flyttade de.

Letade i Karlebys Årsskrifter efter en gammal karta och hittade en i nr 8 sidan 28. Den hör till en mycket sorglig historia om f d korpralen som tar sitt liv. Troligtvis för att han inte klarar av att försörja familjen, och tigga vill han verkligen inte. Detta under en tid då det var ett av de största brotten att ta sitt eget liv. Var skulle han begravas. I skogen, utanför kyrkogården, eller innanför i vigd jord. Fallet gick ända till Göta hovrätt i Jönköping som till slut lät honom begravas i vigd jord, men utan begravningscermoni. Till det fanns en karta som visade var han tog sitt liv. Det var en hård tid och mitt lilla kartproblem känns plötsligt väldigt, väldigt litet.

Men jag har nu ändå en karta och kan se var gårdarna var från början. Både Korpagården och Klövagården har flyttats men Haragården som hörde till min släkt står kvar på ursprungsplatsen.

2017-07-27

#Släktresa till skogarna krig Svärdsjö

Någonstans här i Svartnäs föddes min morfars farmor Greta Andersson 1822. Hit har jag nu kommit på min släktforskarsemester.

Började turen med att hälsa på hemma hos några släktingar. Fick hjälp med namn på foton och fick sova i skön säng istället för mitt tält. Riktigt roligt, en riktigt fin start.

I morse åkte jag vidare till Backabro och Gråsala utanför Svärdsjö. Där bodde min morfars mamma de sista åren. Sen drog jag vidare till Borgärdet i Svärdsjö där morfar och hans föräldrar bott i flera omgångar. Är nu på väg till Ockelbo och Kappmuren där familjen bodde innan morfar föddes.

Mer om resan här

2017-07-12

#Samtal med en släkting

Hälsade på min mammas kusin Tore. Hade en fråga om hur morfar och mormor träffades, en riktigt fin pratstund. Jag fick svar på min fråga och den informationen hittar du om du klickar vidare på Elsa och Eriks gemensamma sida på antavlan.

Men det blev så mycket mer sagt. Här har vi en äkta sjöman. Coolangatta som det här skeppet heter har Tore varit styrman på, jag kan ha blandat ihop det med ett annat lika stort och ståtligt fartyg som färdats över världshaven. Roligt att det finns så mycket olika talanger i släkten.

2017-04-17

#Att hitta var morfar var född var inte lätt.

Morfar föddes i Ockelbo, det visste jag men hittade inte honom i kyrkoarkiven. Oj vad jag fick leta. Jag följde hans föräldrar Jan och Anna genom många flyttar. Det var Svärdsjö, Ockelbo några gånger. En tur till Hamrånge 2,5 mil öster om Ockelbo. Så i Mörtebo hittar jag att han blir född. Året efter drar de vidaredan till Backabro. De här flyttarna skulle jag vilja veta mer om.

Här hittade jag morfar

2017-04-17

#I Karleby flyttade släkten inte så ofta

Här på Korpagården är min pappa född och han bodde inte kvar här så länge. Där har släkten funnits sen i mitten på 1800-talet, min farmor och farmorsfar är född där. I granngården, Klövagården är farmorsmor född och där har släkten funnits så länge jag kan se i kyrkböckerna, och det är till i början av 1700-talet. Här har de ofta gift sig med någon i grannskapet och många gårdar blir väldigt spännande runt om i Karleby. Hit har jag varit med min pappa och hans kusin på upptäcktsfärd förra sommaren.

2017-04-10

#En dag i Falbygden

Min dotter Petra och jag tar oss en tur bland våra rötter i trakterna runt Falköping. Jag har väl bara sträck mig några generationer bakåt i min släktforskning. Medan Petra som läser arkeologi gått betydligt längre tillbaka. Vi börjar att ta oss till Girommen på Ekornavallen i Hornborga socken. Där fanns inte bara gånggrifter, vi vick prova på att använda långbåge. Jag är nöjd med resultatet.

Mer från vår tur här