Tekakor med linfrö (ca 12 kakor)

50 gr jäst
5 dl mjölk
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl linfrö
1/2 dl vetekli eller vetegroddar
50 gr smör eller margarin
1 msk sirap
1 tsk salt
11-12 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smula jästen i degbunken och rör ut den i lite av den kalla mjölken. Blanda drygt hälften av mjölken med havregryn, linfrö och kli eller groddar och koka till en gröt. Rör ner smöret så att det smälter. Tillsätt resten av mjölken och låt grötensvalna.

Rör ner gröten i jästblandningen. Tillsätt sirap, salt och största delen av mjölet. När degen nästan är färdigbearbetad tillsättes bakpulvret med 1 dl mjöl.

Kavla genast ut degen centimetertjock och tag ut runda kakor med mått (ca 12 cm i diameter),som läggs på smord plåt. Låt dem jäsa övertäckta i ca 40 minuter.

Nagga väl och grädda i 225 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Snabba fiberbrödet (Alberts)

3dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
3/4 dl vetekli
1 tsk bikarbonat
1 dl russin
3 dl filmjölk
3/4 dl sirap (eller 3/4 dl farinsocker)

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt filmjölk och sirap. Häll degen i en smord och bröad form.

(När jag använder en nyare form som är lite längre än gamla standarden så gör jag på en och en halv sats.)

Grädda i 200 grader, nedre delen av ugnen i 45 min.