Rabarberkaka från [recepten.se]

2-3 stjälkar (ca 250 gr) rabarber
1 tsk kardemumma
2 tsk strösocker

Sockerkakssmet:
100 gr smör
2dl strösocker
1 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk

Jag brukar röra ihop allt för hand.

Mät upp smöret i en bunke, låt det stå i rumstemp så det mjuknar. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm. Skala och skär rabarber. Blanda kardemumma och strösocker. Lägg i rabarbern och rör om så blandningen sugs upp av rabarbern. Blanda samman smör och socker till en jämn smet, tillsätt ägg, bakpulver och vaniljsocker, rör ihop till en jämn smet. Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda snabbt ihop smeten, häll i rabarbern och blanda för hand till en jämn smet.

Häll i formen, grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35-40 minuter.

Blåbärskaka (med vaniljsås)

2 ägg
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
smör att hyvla med osthyvel
1/2 dl pärlsocker

(Låt gärna smör och osthyvel ligga i frysen en liten stund innan du hyvlar upp smöret)

Smörj en pajform

Vispa ägg och socker luftigt under ca 5 minuter och rör sen ner mjölet i blandningen.

Fyll pajformen med blandningen, häll över ett lager med blåbär (eller rabarber), hyvla sen över smör och strö till sist över pärlsockret. Till rabarber kan du ta 1 dl pärlsocker.

Grädda i 200 grader i ca 35 minuter.