traskraft

2018-09-22

Skogens skafferi på Kullaberg

Här på bänken är det väl dåligt med ätbart. Men fick lära mig en del på den här tillställningen. Som att nötter inte ingår i det man får plocka i allemansrätten. Att almarnas löv känns igen på att de är sträva, lite som skäggstubb. Och var jag hittar blåbär på Kullaberg, bra att veta till nästa sommar. En solig och fin förmiddag på alla vis.

2018-08-11

Seglar med Leif

Vi förbereder oss lite olika, Leif med kompass och jag med tuggumi som ska hindra sjösjuka.

Vi seglar mellan Öckerö och Brännö, och jag blev inte det minsta sjösjuk. Där ligger vi resten av tiden och har det jättefint, dagliga promenader på Brännö och Galterö. Första dagen fick vi kämpa hårt för att komma tillbaka till segelbåten. Det blåste in mot land och lilla jollen var inte byggd för motvind. Vi vick släpa den på land en ganska opraktisk väg, lite stickiga om benen av växtligheten på ön, så kom vi ut till slut. Men det var bara att sätta sig och plocka ut dem.

Nästa dag var det lugnt, men vinden skulle vända. Det skulle ut ett till ankare som båten skulle vila på i den andra vindriktnigen. Fick lära mig att efter att ankare lagts gäller det att kolla så det ligger som det ska, till slut gjorde det det. Så blev det promenad igen.

Fler som fick lära sig om havet var de som var på på sjöscout-lägret som vi hade som grannar. Det blev lite extraunderhållning för oss, och vi fungerade fint som rundningsmärke.

Sista dagen blev det ut till Galetrö huvud. Några regndroppar fick vi på oss, men inte så vi blev blöta, regnet passade på att komma när vi var under tak. Det stora ovädret kom när jag lämnat båten och sitter här hemma hos mig. Då hade båten bytt vik och klarade även det fint.

Underbara dagar.

Här finns det mer bilder.

2018-07-07

Minisemester

En natt i tält vid Hjörneredssjön (Storesjö), en sjö som lagan flyter igenom. Åkte sen vidare till Knäred där jag gick längs hallandsleden fram till Glänninge sjö i Mästocka, där sov jag i ett vindskydd. Gick sen tillbaka till Knäred längs landsvägen. Det blev ca 18 km första dagen och omkring 9 km dag två. Bar på en ryggsäck som vägde 12,7 kg och det var inte min kropp gjord för. Den blev lite mör av vandringen. Får öva mig i att packa lätt. Men det blev ändå en riktigt fin tur. Skickar med lite mer bilder i bifogad fil.

Här finns det mer bilder.

2018-02-07

Sista kvällen

Tiden i Pakistan avslutades med en grillkväll på Hanna och Sabirs uteplats. De köpte in en grill som de länge planerat, mysigt att sitta där och prat och sjunga. På bilden har barnen en egen liten mysstund vid elden. Vid elva drog vi vidare till flygplatsen, och nu är jag hemma. Slut på den här serien om min månad i Pakistan, en månad jag inte skulle vilja vara utan.

börja se från första dagen här

2018-02-03

Sista helgen i Lahore

Tog en skön dag i parken. Det känns att våren närmar sig, solen värmde som en varm vårdag i Sverige. Rosorna var inte dammiga som allt brukar vara här och gräset var grönt och fritt från damm. Beror väl mest på att de vattnar idag... Men som vanligt ser jag sånt jag förvånas över. Ett ungt par sitter på en bänk och ratar, de blir ivägkörd av en vakt, det är visst vanligt här. Inte några kärleksmöten här inte, inte ens de mest oskyldiga. Under vår promenad kommer vi till ett inhägnat område område för just kvinnorna. Där innanför finns det träningsredskap, kvinnans frihet känns väldigt instängd.

Igår var vi till Kahna igen, den här gången fick jag vara med och se på skolarbetet här. Här jobbar de lite annorlunda. Hanna är med en dag i veckan annars så ät det Sabir har ansvaret här. Hanna lär dem här att ljuda två bokstäver på urdu, tittar ni noga kan nog ni vara med och ljuda, blev rätt roliga bilder. Sabir låter dom komma till honom, de visar vad de gjort och han hjälper dem att skriva bokstäver.

Det är sista gången skolan är där, de får inte längre bo kvar där i Kahna. En del har redan flyttat och därför var klassen mindre än den brukar. Nu får de bygga upp sina hyddor på ett nytt ställe, när det är klart så startat skolan upp igen.

Här finns det mer bilder.

2018-01-31

Nya sittkuddar

Nu har vi beställt och fått uppsytt kuddar att sitta på. Det är kallt på golvet idet kalla rummet. Lägger ut dem i en ring, perfekt ställe att sitta och ha samling på. Det fungerar utmärkt i en halvtimme. När vi ska gå vidare till nästa uppgift passade barnen på att använda kuddarna på ett kreativt sätt som vi inte planerat. Det blev lite rörigt, så vi tog bort dem resten av dagen. Men de var varma och sköna att sitta på, frös inte idag. Får öva vidare i morgon på att sitta på kuddarna på ett bra sätt.

Den stora gruppen började senare idag, ett försök till att få piggare elever, jättestor skillnad. Det kom några som inte varit där på länge så gruppen blev lite större. När vi hade grupperna på olika tider blev det också mer vuxna i rummet på båda lektionerna. Vi kunde jobba i flera smågrupper, och det fungerade väldigt bra. En kille som suttit och skrivit vid datorn kom och visade att nu kunde han skriva sitt namn för hand för första gången, så roligt. De händer mycket, kan bli väldigt rörigt ibland, men de lär sig mycket. Både att närma sig att kunna skriva och läsa, men också att arbeta i den struktur som klassrummet kräver.

Väl hemma, efter att Hanna planerat för nästa dag så ska vi äta. Har lärt mig att man äter den mesta maten med olika sorters bröd, inge bestick, bara om det är ris. Nu fick vi mat från grannen, någon sorts kikärtsröra. Vi ska ära bröd till, vad vill du ha för pålägg, frågar Hanna. Jag blir förvirrad, ska vi inte ha bröd istället för bestick, nej, det här äter man med sked. Jag kan verkligen inte lära mig hur man äter rätt i det här landet... förvirrande...

Här finns det mer bilder.

2018-01-30

Vackra färger

Idag fick barnen göra hattar, det gillade de. I den stora gruppen fick de använda datorn för första gången, det var också något de tyckte var roligt. Ett bra sätt att sporra dem att lära sig engelska.

När skolan var slut så var det lärarmöte, pratade lite om mina erfarenheter i att jobba med grupper, lite tips om hur vi kan stötta varandra i klassrummet. Det blev fina samtal där vi delade erfarenheter med varandra.

Senare när vi kom hem så fixade Hanna de här girlangerna. Tänk att en fylld tvättlina kan bli så fin.

Här finns det mer bilder.

2018-01-29

Badshahi mosque

Idag skola igen, det var kallt där och de stora eleverna var riktigt trötta, de jobbar ju sent inpå nätterna. Men de kommer och det var urdu och matte på schemat.

Igår tog vi en tur till gamla Lahore, först moskén som ni ser på bilden. En plats som känns tagen från en Aladdin-film. Det var vackert. sen vidare till nästa moske, Wazir Khan mosque, där var vi upp i tornet där böneutropen kom från och fick se Lahore från ett nytt perspektiv.

När vi kom till första stället mötte vi en gäng halvt galna tjejer, ville fota sig tillsammans med oss, då helst Hanna. Efter det tog vi ett glas sockerrörsdricka. Galet kändes det också att åka motorcykel till det andra stället, på smala gator trängde vi oss igenom människorna som handlade i småaffärerna. Det är en bild på det. Hannas röda hjälm ser ni nere till höger. Det finns ingen synlig väg framåt. Men fram kommer vi.

Här finns det mer bilder.

2018-01-27

I dag tog vi semester

Det blev varken naturväv eller frön sådda, det blev rekreation. Vi åkte till Siphon point, en dag som blev så mycket mer än vi planerat. Platsen ligger nära Indiska gränsen, två gånger fick vi legitimera oss för gränsvakterna. Det fanns vaktposter, och minnesmärken efter soldater som dött när de offrat sitt liv i krig mot Indien. Speciellt att vara där.
När vi var nästan framme vid färjan ropade Sabir glatt, Ååååå gypsys, berättade att sådana karavaner åkte han i när han var liten, vi mötte hans bakgrund. Vid färjan var det ännu fler. Vi fotade, det var så vackert, å en man filmade samtidigt Hanna, och pratade med henne. Vi var alla lika nyfikna på varandra, kul situation. Han hade sett henne förut, i det lägret som hon bodde i när hon provade på livet i slummen. När någon undrade vad vi var för några ropade mannen, det är lugnt, han är också pakhiwas (det är deras eget namn på sig) han har undervisat våra barn. Vi blev del av tåget en bit, jättekul.

Åkte över med färjan, hittade en plats för picnic, några kom och bjöd hem oss till dem, vi sa nej. De kom igen och Sabir sa att de passade sig att säga ja. Vi fikade klart och de stod och väntade på oss en bit bort för att visa oss vägen. En supermysig storfamilj. De hade aldrig sett utlänningar förr, så de fotade oss. Jag hade aldrig varit inne på gården till ett hus på landet berättade jag, får jag fota. Det fick jag. Rolig situation. Jättetrevliga människor, bjöd på dricka, chips och sen te. Vi hade riktigt trevligt.

En superlyckad dag.

Här finns det mer bilder.

2018-01-25

På besök

Idag hälsade vi på vänner till Hanna och Sabir, familjen som bor här var mycket ivriga och ville att de skulle starta skolan här. Så härifrån kommer fler av skolans elever. Hanna får håret vackert flätat av sin kompis, vi dricker te och har det riktigt fint. Vi pratade lite om hur man har det i Sverige. De undrade om vi hade charpay och sov på, det hade vi ju inte. Mormors spontana fråga var då, men, hur klarar ni av att ha begravningar då. Familjen har just haft en begravning i familjen, de är mitt i sorgen nu, så det hade det nära sig just nu. Så det blev ett samtal om hur vi begraver i våra olika länder.

Fint att komma hem till en del av barnen i skolan, och fint att möta Hannas vänner. Efter det köpte vi blomjord att plantera frön i, det ska eleverna göra i morgon. Väven får vänta, en lärare är sjuk och vävning kräver full lärarstyrka.

I skolan ställde vi om bänkarna i klassrummet, nu står de i en v-form istället för mitt emot varandra. Det blev mycket bättre, och alla ser bra när läraren ritar på whiteboarden. Idag jobbade de bland annat med en bokstav på urdu där flygplan passade in i sammanhanget, de fick se film på när ett flygplan åkte iväg från flygplatsen upp i det blå, jättespännande. Sen fick alla göra varsitt flygplan att sätta upp på väggen. En riktigt rolig dag.

Här finns det mer bilder.

2018-01-24

På fredag, naturväv

Vi slutade dagen på skolan med att förbereda den här naturväven till i slutet av veckan, spännande att se hur set kommer att gå.

Dagen började med lite otur, punktering, men det var snabbt fixat. Det fanns en däckreparatör längs vägen vi åkte på,det finns många småverkstäder utefter vägarna. De var där imponerade över att Hanna körde motorcykel, frågade vilken växel hon körde på. Skulle hon knattra omkring på ettan... de tyckte det var kul i alla fall.

Innan klockan nio, då skolan börjar, så fick de som kom tidigare se på lite barnfilmer. Sen blev det att öva på störst och minst. Att göra linjer från den som var stört, vidare till den ett snäpp mindre osv. Sen lite Urdu, på en bild ser ni att jag hjälpte en flicka med att skriva en bokstav, fråga mig inte vilken, men det fanns linjer att följa så jag kunde visa henne.

Idag hade de verkligen svårt för att sitta still, när terminen var ny var alla spända inför starten, nu kröp det i benen. Sist på lektionen blev det lite ordnad lek i gruppen,som i och för sig kunde bli ganska oordnad. En bra dag.

Här finns det mer bilder.

2018-01-23

Söndag i parken

Efter parken blev det en tur till marknaden. Där var det fler som visste vem Hanna var, marknaden ligger i samma stadsdel som skolan, och hon syns väl som vit. När vi åkte därifrån var det några killar som ropade, på urdu naturligtvis så det fick jag veta senare, Hanna får vi åka med. Själv tycker jag att det räcker bra med två på motorcykeln, tre går också bra, men sen räcker det. Vi åkte iväg själva, de fick lifta med någon annan om de ville vidare.

Här finns det mer bilder.

2018-01-20

Jinnah garden

Idag en annan park. Efter picnic i gräset tittade vi upp i träden en bit ifrån oss, ser ut som fladdermöss, stora fladdermöss. Flygande rävar kallas de visst, en av de största av fladdermöss, fick vi veta efter lite googlande. En hade fräckheten att bajsa på mig, äckligt. Efter tvagningsprocedur gick vi vidare. Vackra träd hittade vi. En fin park att gå i.

Här finns det mer bilder.

2018-01-19

Bakad sötpotatis

Det blev lite snabbmat efter att vi varit och handlat. Jag är inte riktigt avslappnad i affärerna här. Är man intresserad av något så plockar de fram massor. Så är det kanske inget jag vill ha, och de är ett stort kaos på bänken i affären. Då går man vidare till nästa ställe, likadant där. Ofta vill de att man sätter sig ner och tittar medans de plockar fram mängder att visa upp. Det kanske andra är vana med, men inte jag. Åkte också och tittade var skolan ligger som Hanna brukar ha teaterlektioner i. Vi såg inte så mycket, men vakterna hejade glatt på Hanna när de såg henne. Det var igår det.

Idag skola för mig igen. Först fick den stora gruppen försöka vakna till lite av lite lätta gymnastikövningar. De jobbar ofta till sent på nätterna så de kan va svårt att komma igång så här klockan nio på morgonen. Eleverna gjorde sen fina skyltar med skolans man att sätta upp på väggarna. Det blev fint. Sen fick de måla lite fritt.

Här finns det mer bilder.

2018-01-17

Bakgården

Ingen plats man vill vara på, men vi kan inte komma ut dit heller, får nöja oss med att titta ut.

Inomhus är det lite mer ordning, barnen jobbade på jättefint idag. Började med fyra första boksäverna i alfabetet med engelsk bokstavssång. Sen var det matte. 1, 2, 3, 4 kanter på en kvadrat. Fyra ben har hunden grävt upp. Det var lilla gruppen. Stora gruppen jobbade vidare med engelska alfabetet, nu är de framme vid G. Där hade de börjat dagen med storytelling, en saga på punjabi, språket de flesta talar i vardagslag. Annars så undervisar de på urdu vilket är vanligt i skolorna och även Hanna kan tala och skriva.

Börjar bildserien bakom länken med bild på Hanna på väg hemåt från att ha köpt grönsaker, vidare till närbutiken för att köpa juice.

Här finns det mer bilder.

2018-01-16

Idag mattelektion

Här en utav de yngre som jobbar hårt med att lära sig följa linjer med pennan. De äldre fick papper med siffror de vick träna på att skriva.

Var även inne i den äldre klassen idag, där hade de engelskalektion, övade sig på alfabetet och det var helt nytt för dem. De fick lära sig vad de hette på engelska och träna sig på att skriva A.

Men först i min min bildserie idag några foton från resan på mc till skolan. Jag sitter bakom och Hanna kör. Inte enkel trafik att köra i, det kommer inte riktigt fram på bilderna. Men hon kör som om det vore det enklaste i världen.

Här finns det mer bilder.

2018-01-15

Terminstart

Idag var första skoldagen på den här terminen. Jag var med i den lilla gruppen. Där håller de på med att lära sig alfabetet på urdu. Några är lite små för det, de får öva på att rita och måla, känna på hur det är att använda en penna. Så lite lek och till sist fick de bygga med klossar. De fick en antal var, de introduserades noga med att man inte fick ta klossar från varandra, men helt ok att samarbeta, då får ni fler att bygga med.

Här finns det mer bilder.

2018-01-12

I Kahna

Efter förberedelserna för skolan i Modeltown så åkte vi vidare till en plats i utkanten av Lahore där Sabir har en grupp elever. De är i hyddan där en familj bor, de ser skolan som något väldigt viktigt och är glada över tt denkommer igång nästa vecka. De jobbar där med att sortera sopor och sedan sälja det till uppköpare. Jättefina samtal med mamman i huset. Hur vi lagar mat i Sverige, berättade att vi ofta använde vår elektriska ugn. Hon undrade om inte det var osäkert så strömmen går hela tiden.

Sen verkade hon lite orolig över mig. Fyra döttrar och ingen son, och dessutom var bara två av mina döttrar gifta. Såg verkligen ut som hon tyckte jag hade problem.

Här finns det mer bilder.

2018-01-11

Vässade pennor

På bilden ser ni vad jag har gjort en stor dela av dagen. Men det har hänt mer än så. Snören är uppspända på väggarna för bokstavsbilder på urdu, berättat för en del barn och föräldrar att skolan startar upp igen nästa vecka och så har vi köpt skolmaterial.

Här finns det bilder på det.

2018-01-10

Slumabad

Idag är jag med i skolan, det blev mycket förberett idag. De hade en elektriker där som fixade elen, det var glappkontakt så ljuset blinkade mest hela tiden. Det blev en provisorisk lösning näringen bra stege att klättra på fanns tillhands, elgubben var inte helt nöjd. En anställd lärare var också där, kul att träffa henne. Jag städade och organiserade en bokhylla, känner mig nöjd med arbetet. Ni kan nu även se extrabilder i en bifogad fil här under.

bilder

2018-01-09

Sen vidare till målet

Vi står nu utanför National College of Arts Lahore. Vi ska träffa en student som har gjort ett examensarbete om konst för barn i slummen. Hon önskar att samarbeta med Slumabad, det vill säga skolan som Hanna och Sabir jobbar med. Spännande projekt. Vi kommer troligtvis tillbaka hit igen under tiden jag är här så även Hanna får träffa henne och de kan diskutera tillsammans.

2018-01-09

Idag lunch med Sabir

Idag följer jag med Sabir och se vad han gör. Vi börjar med att äta.

2018-01-08

Hanna fortsätter jobba hemma

Hanna jobbar och jag slappar nu.

2018-01-08

Lunch

Maten intog vi på ett matställe utefter gatan. Vi valde sitta ute längs vägen, det då bröt vi mot det traditionella, kvinnor sitter alltid på den inre delen av restaurangen. När vi gick därifrån frågade de på restaurangen om vi var pashtu, ett folk från nordvästra Pakistan. Lite kul tycker jag.

2018-01-08

Skolförberedelser

Idag är jag med Hanna när hon förbereder inför skolstart. Imorgon kommer lärartemet, här skrivs det lista på vad som ska göras då. Jag tog mig an städningen, sopade golv och torkade hyllor. Det blir extremt dammigt med gatan utanför och bara galler för fönstren.

2018-01-07

I Model Town park

Fotboll på hög nivå, var dock med i det förlorande laget. Men i övrigt en riktigt fin dag. Träffade också vänner som jag känner sen jag var här sist, riktigt roligt.

Kul att komma tillbaka, att det inte hela tiden är första gången intryck. Kan mer slappna av och bara vara jag. Och att möta vänner sen förut och vi blir glada över att se varandra och prata om hur vi har det nu.

2018-01-06

Mitt rum och Hanna

Det här blir mitt rum i en månad, känns jättebra. Får se hur det är att sova på en charpay. Den är skön att sitta på, det vet jag.

2018-01-06

En till bild från vägen hem

Nästan hemma nu

2018-01-06

Första dagen

Idag kommer mina första intryck här ifrån Lahore.

När vi kommit ut från flygplatsen kändes miljön väldigt välkomnande, hur mycket folk som helst. Men det var nu inte oss de väntade på, det var bröllop på gång så vi gick vidare. Hanna fixade snabbt en taxi, ni ser den på bilden, där står den utanför Hanna och Sabirs port.

2018-01-04

Nu åker vi!

I morgon går flyget till Pakistan, följ mig gärna här på traskraft.

2017-12-31

Gott nytt år på er alla!

Själv kommer jag att börja det nya året med en resa till Pakistan igen. Sist var det bröllop och fullt upp runt det, nu ska jag försöka känna in lite vardag.

Jag kommer besöka skolan jag skrivit om tidigare. Se vad som händer där, och mycket annat. Jag tycker det ska bli spännande, är du nyfiken så titta gärna in här lite då och då.

Vill du se lite från när jag var där sist så titta in på den här länken.

förra resan december 2015

2017-11-18

Kompisar i plysch

Igår hade jag tur, fick gå med de små barnen på förskolan på en dansföreställning. Roligt att se hur teater kan fånga även de minsta. Alla barnen fick hjälpa till att hitta kompisen när den av misstag trollats bort. Att så här tillsammans sitta i samma rum och dela samma upplevelse, då händer något magiskt. Även när man är bara två år.

2017-10-23

Fortsättning på min kurs om alar

I tidigare inlägg har jag med hjälp av en skylt i längs ån i Hjortkvarn lärt mig att det är alar längs ån. Sitter nu i ett väntrum och hittar en bok om träd, nu får jag lära mig att det är gråal. Kan se det på de spetsiga bladen.

2017-10-07

Bakom förhänget, Vernissage

Det blev en riktigt fin dag med fina samtal runt tavlorna. Idag är det starten på konstslingan här i Kumla. Det börjar just här på biblioteket och fler slinker in även till min utställning, vilket jag också hoppats på. Spännande att höra vad de ser i tavlorna, och ofta ser de något liknande som jag sett. Mycket positiva kommentarer som gör mig glad.

Klicka på länken så får du se på fler foton och en text jag hade på väggen.

bilder

2017-10-06

Bakom förhänget, vernissage i morgon

Välomna till biblioteket i Kumla. I går satte jag upp det mesta, fick fin hjälp av min bror. Idag fixade jag till det sista. Så nu är det bara att vänta in morgondagen. Vill du se bilder från när vi hänger tavlor så klicka på bifogad länk.

bilder

2017-10-04

Återvinning på biblioteket i Hallsberg

På väg hem efter bokcirkel på biblioteket, mycket fina och intensiva samtal runt den valda boken. Glad kliver jag upp för trappen och ser det här. Det pysslas för fullt. Det är bland annat böcker som får nya användningsområden och toapappersrullar som blir presentförpackningar.

Här på bilden ser ni Sara, Eva-Lothe och Kajsa pyssla på för fullt. Klicka på länken så kan ni se fler bilder, där ser du också Lasse Lodesjö som håller på med bokvikning vid ett bord intill. mer bilder

Det här är helt i linje med vad min hemsidas namn Traskraft står för. När ingen vill läsa de gamla böckerna, varför inte göra något vackert av dem. Roligt verkade det som de hade i också. De pratade om att bygga något jullandskap när jag gick. Kanske något man får se i december...

2017-08-19

Fyr från 1500-talet

Passar på så här på internationella fyrdagen att lägga upp en bild på papegojfyren. Den första kända fyren på kullen. Det här är en modell i halvskala. Den danske kungen gav i juni 1560 order om att fyrar skulle sättas ut i Skagen, Anholt och Kullen. Den eldade med kol eller ved från ekskogen och elden skulle brinna hela natten.

2017-08-16

Inför utställning

De här är roligt. Att förbereda inför utställning. Tänka, tänka, måla lite ramar. Sen blir det att tänka igen.

2017-08-16

Skylt under ett träd

Var osäker på om det var en al jag fotade när jag satt nere vid ån här i Hjortkvarn. Men nu vet jag och jag hade rätt. Nöjd över min trädkunskap. Den här skylten fanns lite längre ner längs ån. Inte så vacker men informativ.

2017-08-05

Inför utställning

För länge sedan gick jag en verktygsmakarutbildning. Har väl inte haft så där jättemycket nytta av den. Som inkörsport till jobb, men annars, nja. Men det var en rolig tid. Men, för att lära sig att jobba med små toleranser och lite annat smått och gott fick man görs det här skruvstycket. Det var väldigt bra att ha idag när jag skulle räta ut en skruv till mitt staffli. Så... det mesta hittar visst en mening till slut. Nu kan jag i alla fall ställa upp tavlorna och börja ta lite kort. Jippie!

2017-07-14

Gott i skogen

Lagade punkteringen på cykeln idag. Så det blev en tur till blåbärsskogen, mycket ris men lite blåbär. Men det räcker och blir över till frukosten i morgon bitti.

2017-07-06

En kall natt i tältet

Tycker om att sova ute i det fria. Trots kylan, måste skaffa en bättre sovsäck, var det en lyckad satsning. Tältet står där bland träden, det är ganska svårt att hitta bra platser att sätta upp tältet på. Den här gången svängde jag av vid en naturstig, inte helt fel med en liten kvällstur i skogen innan jag lägger mig.

2017-07-05

Med dotter vid Vätterns strand

...och goda gubbar. Inget bad idag.

2017-06-06

En hälsning från grusvägen

Tittade ner och där låg den, hälsningen till mig. Skickar vidare den till dig.

2017-05-27

Ögonkontakt

Vid stenbrottet, kreativiteten sprudlar och nya möten har fötts.

2017-05-21

Mer om Klövagårdens gånggrifter

Var här tidigare i vår med Petra, den här bilden är tagen för en hel del år sedan då familjen gjorde en resa och sökte mina rötter runt om i Västergötland. Här på bilden är det Frida och Petra som syns vid gånggriften som har namn efter gården som våran släkt bott på i många år.

2017-05-01

Nässelsoppa i trädgården

Nu känns det som att sommaren är här. Vi hittade nässlor när vi var ute och gick, och det räckte till soppa till lunchen. En första maj i min smak.

2017-04-17

Traskraft har förändrats

Välkommen att titta in på Traskraft.se. Nu har hemsidan fått en ny stil och jag vill naturligtvis hemskt gärna visa upp den.

Skickar med ett tips från mig att ta med ut i världen. Titta gärna från nya vinklar på det vanliga, du kan se nått du kanske inte tänkt på. Som med tulpanerna här, visst är de fina även underifrån. Ha en fin dag!

2017-04-14

Välkommen till världenfest i Lahore

Här ser ni en glad Hanna, bilden är från festen då de firar barnets födelse, och då även slumabad-teamet var med. Läs om hur slumabad fick finnas till hands när barnet föddes för tidigt och behövde läkarvård.

Skolan är också i full gång och elever har flyttat bort och sen tillbaka. Läs nyhetsbrevet så får du mer detaljer.
Nyhetsbrev nr: 4

2017-04-10

1 - En dag i Falbygden

Min dotter Petra och jag tar oss en tur bland våra rötter i trakterna runt Falköping. Jag har väl bara sträck mig några generationer bakåt i min släktforskning. Medan Petra som läser arkeologi gått betydligt längre tillbaka. Vi börjar att ta oss till Girommen på Ekornavallen i Hornborga socken. Där fanns inte bara gånggrifter, vi vick prova på att använda långbåge. Jag är nöjd med resultatet.

2017-04-10

2 - Skålgropar i Gökhem

Vi fick leta lite innan vi hittade den här megaliten. Här inspekteras skålgropar som det fanns en hel del utav under mossan. Men innan vi hittade den så blev det en fika i gånggriften här intill. Efter det här fyndet gick vi vidare till en kulle intill där det tagits pollenprov som används i arkeologiska syften. En annars ganska vanlig hög med en jordkällare i slänten.

2017-04-09

3 - Klövagårdens gånggrift

Här var vi också och tittade nästan hela familjen för flera år sedan, och Petra blev naturligtvis fotad här med sina systrar. Klövagården i Karleby dyker upp i min släktforskning, fint att gånggriften fått namn efter den gården som ligger strax här intill.

2017-04-08

4 - Gånggriften Logårds kulle

Bakom mig har jag Korpagården där pappa föddes, framför mig har jag Haragården där farfar föddes. Åt kyrkans håll ligger Skandinaviens största gånggrift, Rangvalds grav och bortanför den Klövagårdens gånggrift. Det här känns som historisk mark på många plan. Jag har lärt mig en hel del idag om megalitgravar och hur jag kan känna igen en sådan. Roligt.

2017-03-22

Släktforskningsresultat

Äntligen har jag hittat en släkting som är lite känd. Vanligtvis hittar jag hemmansägare, arrendator, brukare eller bonde. Kanske en skomakare eller kolare och det är inget fel på dem. Här har vi i alla fall släktens poet.

Han är min farmorsmorfarsfarbrorsbarn. Han gav bland annat ut litterära verk. Som Bellmannörd såg han till att inte bara ge ut hans verk, han tog med noter om Bellman som annars bara fanns som muntliga traditioner. Läs gärna mer här
Johan Gabriel Carlén, urn:sbl:16395, Svenskt biografiskt lexikon (art av Alf Kjellén.), hämtad 2017-03-22.



Lite roligt tycker jag.

2017-03-07

Bildlektion i skolan med Slumabad

En nytt nyhetsbrev från Lahore med blandade nyheter. En skola rullar på som vanligt, den andra har satts på viloläge. I nyhetsbrevet kan ni läsa om hur de blivit fördrivna, än en gång, från platsen de bott på under många år.

Läs om vad Slumabad teamet gör för att finnas till hands för de drabbade familjerna.

Nyhetsbrev nr:3

2017-02-21

På fel plats

Norrut från Örebro är inte rätt väg idag. Totalstopp på vägen. Fick en riktig kick av att få köra några hundra meter.I uppförsbacken framför mig är problemet, långtradare som inte kommer upp för backen. Det här är långtråkigt.

2017-02-20

Ett vykort från Margalla Hills

Bilden tog jag när jag var i Pakistan förra vintern. Vi vandrade upp en liten bit upp från Himalayas fot. En underbar tur som jag gärna tar flera gånger.

Några andra som inte kan njuta av det vackra i sitt land på samma sätt, några med helt andra grundförutsättningar. Det är de elever som går på Slumabads skola i Lahore.

Jag skickar med senaste nyhetsbrevet jag fått från min dotter och hennes man som nu håller på att starta upp skola för barn i slummen. Bilder och några rader om det som händer just nu.

Se och läs vad som är på gång just nu. Det är inte helt enkelt, men de har motiverade elever, och det är ju en väldigt bra start.

Nyhetsbrev nr:2

2017-02-05

Det är något som stör

Jag har fått ovälkommet besök här på bloggen, nån eller något försöker hacka sig in. Det skrivs mysko länkar och det görs försök med att få tag på min wordpress, det fastän jag inte ens använder det. Jag känner mig attackerad, men nu har jag fått bekräftat att sidan är säker. Har ändå ökat upp säkerhetsnivån. En del i det är att du får kryssa i en ruta där du bekräftar att du är en människa när du skriver kommentarer.

Lite roligt är det här faktiskt, ett litet drama. Det tycker som tur är också min lärare, han är nog ännu mer road än jag. Få se hur länge det här problemet varar.

Jag lyckades av misstag göra förändringar som tog bort funktioner från sidan som används på mobilen i min jakt på säkerhet, men det är fixat nu. Så nu ska allt fungerar som det ska.

2016-12-08

Slumabad nyhetsbrev

Nyhetsbrev Slumabad

Här kommer nyheter från Pakistan!

För ungefär ett år sedan var jag i där, firade min dotter bröllop. Mycket intryck, spännande och roligt. Intensivt tempo och människor överallt. På taken var det lugnare, även om det också där fanns grannar ute i husen intill. Taken användes verkligen.

Här från en annan del av Pakistan. Min dotter Hanna och hennes man Sabir håller på att starta upp en skola för barn som bor utefter gatorna i Model Town i Lahor, Pakistan. Jag bara säger, läs. Den här veckan startar musikhjälpen insamlingsprogram här i Sverige, med temat, alla barns rätt till skolgång. Här kan ni se hur de kan se ut när när man startar en skola. En skola för de romska barnen som står helt utanför allt vad skolsystem heter.

2016-11-25

Vad är det för dag idag

'Black Friday' eller 'en köpfri dag', det är bara att välja. Hörde om det senare alternativet idag på morgonen, det passar mig bättre. Det borde ju inte var så svårt här ute i obygden. Men, det första jag gör är att ringa till bilverkstaden och beställa byte av fläkt på bilen, den gamla har gått i strejk. Är det fusk?

Min lunch får väl kompensera min miss, jag åt en soppa av rotfrukter som glömts bort i kylen, de var på väg mot gränsen till att platsa bättre i sophinken. Soppan blev riktigt god. Sen blev det en skön promenad. Såg trädreklam om julmarknad på söndag, det struntar jag i. Det får bli en köpfri dag då istället.

2016-11-21

Uppvisning

Albert här är också medskyldig till att jag, faster Kerstin, fick min lekstuga [traskraft.se] för två år sedan. Nu var de här igen, min bror med barn och barnbarn. Ingen tyckte jag var fel ute i mina tankar om behov av storstädning.

Stolt visar jag upp vad jag kan, får fin uppmuntran samtidigt med, ja, här ser jag div:ar du inte använder. Ja, jag vet, säger jag... hm...

Bäst att sätta igång med mitt röjningsarbete. Det kommer visa sig i lite kaos på min sida. Passar på att finputsa utseendet när jag ändå håller på.

2016-11-12

Släktforskning

Idag och i morgon är det gratisdagar på Arkiv digital, dvs alla kyrkböcker och sånt som man vill grotta ner sig i när man vill släktforska.

Mitt första fynd. Jag hittade info om min morfar som jag sökt efter. Han är född i Ockelbo, jag har tidigare sett att min morfarsfar var dräng i prästgården där. Nu får jag också veta att han var kolare och att de bodde i Mörtebo, var nu det kan vara. Får leta vidare.

2016-11-08

Ibland behövs en det en paus

Nu har jag i alla fall löst en del problem, en del har jag klarat av själv. De större har jag fått hjälp med. Nu fungerar också den här sidan på mobilen. Phu, där hade jag problem.

Nu måste jag storstäda på mina sidor. det är ett rent kaos i mina stylesheet. Inte roligt, men det blir som att städa i förråden. Svårt att hitta i röran jag har nu.

Egentligen snöar det ute idag, så det avslöjar att bilden inte är ny. Men promenad är ett bra sätt att rensa hjärnan på. Hur det såg ut där ute idag kan ni se på min sida [på tur].

2016-10-26

Nu jobbar vi!

Så här ser det ut när min bror Leif är min lärare i programmering. Det blir mitt första inlägg här nu när jag ska försöka få koll på hur jag ska programmera för att bygga upp en egen blogg. Det är mycket att tänka på som jag ska förstå.

Skriv gärna ett uppmuntrande ord, för det kan jag behöva, och det skulle göra mig så glad.

Må så gott!