traskraft

2019-10-20

Julfritt

Av: John Grisham

En riktig gla-bok. En bok om ett alternativt julfirande.

2019-06-13

Bokhandeln på riverside drive

Av: Frida Skybäck

En författare som inte är rädd för att ta ut svängarna, och det fungerar. När jag slog ihop boken efter sista sidan kändes det som om att jag läst en modern saga. Att den utspelar sig på en helt underbar bokhandel är inte fel det heller.

2018-09-09

Kvinnan som gick till sängs i ett år

Av: Sue Townsend

Tycker om när böcker överraskar, det gjorde den här. Ville läsa en lättsam bok och det var den. När jag slog ihop boken efter efter sista sidan, då när jag läst klar från på till pärm, ser jag tydligare att den var så mycket mer än bara rolig. En bok om en kvinna som väljer en något annorlunda alternativ i en brytpunkt i livet.

2018-07-19

Sammanhangen

Av: Lennart Kjörling

Den här boken fångade mig. Lennart vill göra skillnad, försöker förstå, försöker hjälpa, arbetar hårt med det. Han ser hur lätt det blir fel, han ser hur pengagåvor kan stjälpa. Ser lokala krafter, och lokala svagheter.
Skillnaden att stödja en verksamhet och ta över en verksamhet. En berättelse av en som inte gett upp.

2018-06-21

A hundred journeys - Stories of my fatherland

Av: Omar Zafarullah

Köpte den i Pakistan, vill läsa en bok skriven av en från landet. Här från en man som bott och studerat i USA. Det här är en bok där han förklarar för sina barn familjens väg till där de är nu. Hans egna ögon på pakistansk liv när han varit ifrån det ett tag.

Det var ett Pakistan som jag känner igen från mina resor. Ett bra köp.

2017-07-20

Morgon i Jenin

Av: Susan Abulhawa

En roman om livet, och om döden. Om en vardag som inte borde finnas. Jag blev fast i boken ganska snabbt , och den gav mig pusselbitar till förståelsen av konflikten mellan Israel och Palestina som är så svår att greppa.

2017-07-14

Brudskeppet

Av: Jojo Moyes

400 sidor som snabbt gled förbi. Tänk att ha en mormor som gjorde den här resan över havet. Från Australien till England, ett skepp fyllt av unga kvinnor med samma mål. En som reste till soldaten som blivit hennes man...

Det har Jojo Moyes, och där finns grunden till den här boken. Känslan i mig när jag tänker på att resor av det här slaget faktisk genomfördes, jag skulle inte velat var med på det fartyget. Men läser gärna Moyes tolkning av den.

2017-02-13

Väggen

Av: Marlen Haushofer

En till från bokcirkeln. En bok helt utan kapitelindelning. Inte drömmen att läsa, men de förstärkte verkligen innehållet. En vägg mellan bokens huvudperson och världen.

Skulle inte valt den själv, men är nu glad att jag har läst den.

2016-11-29

Separator

Av: Enel Melberg

En bok om att rycka upp sina rötter. Här grundar det sig i en flykt från Estland till Sverige. Att få följa henne i känslor och händelser är intressant. Där jag fårvånansvärt känner igen en hel del känslor hon delar med sig av. Jag har ingen flykt i mitt bagage, men jag och även mina föräldrar har flyttat bort våra rötter och till nytt, inom Sverige. Helt klart läsvärd bok.

2016-11-15

Dödssynden to kill a mockingbird

Av: Harper Lee

Ska börja i en bokcirkel så jag fick den här som första läsning. Den borde väl inte vara en nyhet, men jag har i alla fall aldrig mött den här författaren tidigare, är nu glad att jag läst den. Berättaren i boken är ett barn som har en advokat till pappa. En pappa med hög moral och här får vi följa vad det för med sig i vinklingen från hans dotter.

Boken vann Pulitzerpriset samma år som jag föddes, år 1961. Harper Lee har visst inte gillat att synas, sedan 1964 har hon avstyrt all publicitet. Men förra året kom en bok ut som hon skrev innan "Dödssynden" men handlar om tiden efter den den här boken,"Ställ ut en väktare". Ska försöka få tag på den, vill absolut läsa den med.

2016-09-19

Pappan och havet

Av: Tove Jansson

Tove Jansson kan verkligen fånga situationer. Som här pappan och hur han jobbar med sin roll som far och överhuvud. Hon lyfter upp detaljer som får mig att le, och hur en bild av sin roll kan göra det så svårt. Mycket igenkänning.

2016-09-19

Greven av Monte Cristo

Av: Alexander Dumas

Glatt överraskad av Dumas. Tyckte i början att stilen tyngde och satte ner mina förväntningar. Men väl inne i handlingen så blev jag fast, ännu en gammal klassiker som fortfarande håller.

2015-11-09

Älskaren

Av: Marquerite Duras

Det var ett tag sen jag läste den här och har glömt en del. Men jag minns att jag snabbt drogs med i handlingen och att kläderna och skor blir beskrivna på ett sådant sätt att de bär en stor del av historien. Den här boken har också självbiografiska drag och handlar om en ung flicka i Indokina. En författare jag kommer att leta efter i boklådor framöver.

2015-10-31

Blasphemy

Av: Tehmina Durrani

Så förvirrande att läsa, så här kan det inte vara, inte ens i Pakistan. Så hör jag på nyheterna, i ett inslag om just Pakistan. 1000 hedersmord om året, en väldtäkt varannan timme. Har nu läst två böcker på engelska. Två böcker i olika kulturer, religioner och tider. Men, i båda romanerna så blir äktenskapet ett fängelse för kvinnan.

Har alltid svårt med engelskan. Hade jag sen sett att bak i boken att det fanns ordförklaring till de pakistanska termer som är nya för mig, hade jag inte behövt googlat så mycket. Men jag är glad att jag fixade det ändå.

2015-10-31

Wuthering Heights

Av: Emily Brontë

Ett bra sätt att träna engelskan på, så tänkte jag när jag gick där på bokrean. Svårt att hänga med, engelskan var inte lätt. Det är till och med på dialekt ibland. Men jag kämpade på och är glad för det.

Inte bara språket var svårt att förstå, hur kan det ha blivit så att mannen har kunnat ha så stor makt över kvinnan inom äktenskapets ram. Om mönster som blir så svåra att bryta. Sen har jag fortfarande frågor kvar. Måste nog läsa den även på svenska.

2015-06-20

Mörker och blåbärsris

Av: Kerstin Ekman

Köpte 'En stad av ljus' som månadens bok i bokklub för länge, länge sen. Den blev oläst länge. Det blev en bokrea många år senare och de tre böckerna med det gemensamma namnet Vargskinnet' som öppnade mina ögon. Nu hittade jag den här på ett midsommarloppis. Boken som kom ut efter den här letar jag fortfarande efter 'Häxringen' får gå på lite mer loppis i sommar.

2015-05-27

Hjärtdjur

Av: Herta Müller

Två år efter att Herta och hennes man flydde från Rumänien var jag där. För att komma in i landet fick vi tömma bilen på allt. Vår äldsta dotter, ett år gammal, sov i bilen, det gillade inte vakterna. Vi kunde ju gömma något under henne. De frågade efter vapen, knark och religiös litteratur. Där fick vi bara snudda vid hur kontrollerad man blev där i landet.

Efter att på bokmässa i Frankfurt pratat om diktaturen i Rumänien blev det stopp med att ge ut nya böcker för Müller. När hon senare flydde var alla hennes böcker förbjudna och själv var hon avskedad från sitt arbete. Hennes litteratur blev ett hot för landets regim.

Ett riktigt fynd på årets bokrea.

2015-05-16

Englas skafferi Den första koppen kaffe, resorna & recepten

Av: Ola & Ingrid Hoelstad

Vi skulle sälja den gamla skolan vi bott i några år. Ett speciellt hus som kan ta tid att sälja. Plötsligt står ett ungt par där hemma hos oss, tydligt att de ser något annat än det vi ser. Så var vi inte ägare av skolan som en gång i tiden hade östernärkes modernaste gymnastiksal så länge till. Något år senare åker vi dit på musikkafé där de också säljer bröd från eget bageri. Flera år senare beställer jag den här boken och nu i vinter gick det att följa dem i svts Familjer på äventyr.

2015-05-15

Kartor för vilsna älskande

Av: Nadeem Aslam

Det var ett tag sen jag läste den här boken av den pakistanke författaren, men det är med positiva minnen jag ser på boken i hyllan. På ett förblad har författaren med ett citat som tilltalar mig "En människa är aldrig den hon är utan den hon söker." Octavio Paz

2015-05-13

Lövensnöldska ringen/Charlotte Lövensköld/Anna Svärd

Av: Selma Lagerlöf

Den här serien tyckte jag om att läsa, som så mycket annat av henne. Att sen gå vidare och läsa Selmas personliga brev är inte heller fel. En tuff kvinna som vågade.

2015-04-29

Min dröm om lustgården

Av: Börje Remstam

Boken kan också kallas för en hyllning till masken. Börje Remstam glömmer aldrig att påminna en lyssnare om att maskarna är hans främsta samarbetspartner, och han vårdar dem väl. Mig har han också lyckats övertyga om täckodlingens fördelar. Jag kan aldrig engagera mig i det som Börje, men han har fått mig att se styrkan i torra löv, att täcka med dem i rabatten istället för att bygga en kompost som tar plats.

Han visar om somrarna upp sin vackra trädgård i Lands öppen trädgård, en trädgård som verkligen grönskar.

2015-04-26

En halv gul sol

Av: Chimamanda Ngozi Adichie

Det är är ännu en författare jag hittat tack vare lediga öron under monteringsarbete i kombination med radioföljetongen på P1.
Det var romanen "Lila hibiskus" jag mötte då och som gjorde att jag glatt tog emot min systers bok av samma författare när hon läst ut den.

2015-04-26

Nålens öga

Av: Ken Follett

Jag skulle ta färjan över till Polen och ville ha med mig en bok. Var inför avresan hemma hos min bror och han tipsade mig om Ken Follett. Den har sedan blivit kvar i bokhyllan igenom alla rensningar som blivit gjorda under åren. Har under senare år läst fler av samma författare och har inte blivit besviken. Men, det är bara den här som har sin säkra plats kvar i min hylla.

2015-04-21

Till den skrivande kvinnans försvar

Av: Jenny Diski

Jag upptäckte Jenny Diski när hennes första själbiografiska reseskildring "På tunn is - en resa till antarktis" lästes på radioföljetongen i P1. Två böcker till finns i den serien. Det är 'Den motvilliga resenärenären' och 'Främling på tåg'. Den senaste har jag ännu inte läst. På bokrean blev jag riktigt glad när jag hittade den här romanen.