Traskraft

Antavla Register

Roligt att du hittat hit

Det här är en sida med min släktforskning. Här ovanför finns två länkar, en till antavlan en till ett register så man enkelt kan hitta den personen man söker. Och så lite om vad jag upptäcker när jag är ute på mina släktforskarresor, med bil eller vid datorn.

Kerstin Gardell
kerstin.gardell@traskraft.se

Mina rötter - upptäkter - resor - antavla mm

2019-08-03

En journal

Fick nu i sommar reda på att det fanns ett mentalvårdsmuseum i Säter. Har en släkting som var inskriven där. Åkte dit tillsammans med en god vän, fick där veta att jag kunde få ut journalen. Nu har jag den här, har än så länge bara skummat igenom den. Hon hade minst ett samtal med sin svägerska, det berättar Johanna Katarina i en utfrågning. Trivs inte där, vill tillbaka till Uppsala Hospital där hon först var inlagd.

Nu ska jag ta kontakt med museet för att förstå journalen bättre.

2019-06-26

Emigranter till Amerika

Det var nödår Sverige, Svärdsjö drabbades som många andra platser. Värmen sommaren 1867 kom sent och odlingssäsongen blev kort. När det sen 1868 följdes av en extremt torr sommar så blev det riktigt svårt.

Nu var det många som emigrerade till Amerika. Här ser ni maj månads anteckningar från flyttlängden i Svärdsjö. Jag har inte sett någon emigrant från min släkt här, men det måste ju påverkat bygden oerhört mycket.

Länk till sidan i Riksarkivet

2018-09-01

Om släkten i Sundborn och Svärdsjö.

En spännande bok. Jag har troligtvis rötter i rakt nedstigande led till Schwaben i Södra Tyskland. Jakob Steffenburg blev borgare i Stockholm i mitten på 1600-talet. Hans son Jabob flyttade till Falun som handlare och bergsman och avlade borgared 1689. Han gifte sig med Anna vilde, hon hade i sin tur fått Carlborn i arv av sin förre make. Sen fanns gården i Steffenburgsa släkten i fem generationer. Jöns Jönsson gifte sig med deras barnbarn Agneta och slog sig ner i Borgärdet, Svärdsjö.

Jag anser den här boken som trovärdig. till hjälp har Karl-Erik Forslund bland andra haft släktforskarna dr Nils Sahlstöm och postmästare Helmer Lagergren i Falun som också har ställt sina stora arkivsamlingar till förfogande till honom.

Sundborn av Karl Erik Forslund

2018-08-27

Farfars klocka

Vill ni nån av er ha farfars klocka, ingen av syskonen vill ha den. Min hjärna går igång, farfar, ja men, jo så är det. Får jag titta på den. Det är ju inte helt ovanligt att kusiner har samma farfar. Plötsligt packas den in och glatt kommer jag hem med farfars klocka. Den hänger nu på min vägg och ser ut att trivas fint där.

Det blev också en runda till Karleby. Vi kikade in på Haragården där farfar vuxit upp, pratade med nya ägarna och fick finfin information. Så det blev en släktforskar resa det här med. Riktigt roligt.

2018-07-29

Mer fynd

Så kommer jag hem och tittat i böckerna jag köpt. Huset finns med, avstickare från gården som mins släktingar flyttade från när de drog vidare till Ockelbo. Bingo, det var ju det här jag sökte efter*. Har nu hittat två gårdar där jag har mina rötter. Det tack vare släkt och andra från Svärdsjö som svarat på frågor. Tack!

*Fastigheter från 1571 till 1995 i Svärdsjö socken sid 174 och 177

2018-07-29

Med moster till Svärdsjö

Det här huset gjorde att det blev en tur tillbaka nästa dag. Besökte moster i Norberg som varit här som liten och hälsat på sin faster Anna, vi bestämde oss snabbt för att åka tillbaka nästa dag. Hittade det här huset och efter samtal med trevliga grannar som visste vem Anna var så var vi säkra på att vi kommit rätt. Åkte sen vidare och tittade på fler intressanta hus, bland annat det Anna bott innan, då i Gråsala.

Sen drog vi vidare till mosters kusiner i Falun, fick mycket information och foton, här hade det också släktforskats. En jättefin stund, vi hade mycket att prata om. Sen vidare till mina kusiner utanför Avesta, fin avrundning på all släktforskning. Nu har jag mycket och roligt arbete med att föra in all information i min antavla.

Verkligen en lyckad släktforskarsemester.


2018-07-26

"Mitt" bomärke

I alla fall nästan. Varit i hembygdsföreningen arkiv i Svärdsjö, så spännande. Fick hjälp av Erik som hade koll på det mesta och snabbt plockade fram information om ryttarna i släkten. De bodde på ryttargården sedan på 1600-talet fram till år 1869. Hade en piga med det vackra namnet Kerstin. Får forska vidare när jag kommer hem om jag kan hitta orsaken till flytten. Jättekul att få information om mina rötter, en riktigt lyckad dag.

2018-07-24

Släktforskarsemester

Jag är på väg mot Svärdsjö. Där är det öppet hus på hembygdsgården i morgon. Kanske kan jag få lite fin information om ryttare därifrån bygden. Och kanske annat lite smått och gott.

2017-08-29

Karleby år 1710

Jag har rest till Karleby för att se på platserna min släkt växt upp på. Fantiserat och tänkt på hur fanns där i stugorna. men jag hade glömt en sak. Laga skifte då husen flyttades för att markerna skulle användas på ett fungerande sätt. Åren efter 1862 var en tid när husen fick nya lägen. Men varifrån flyttade de.

Letade i Karlebys Årsskrifter efter en gammal karta och hittade en i nr 8 sidan 28. Den hör till en mycket sorglig historia om f d korpralen som tar sitt liv. Troligtvis för att han inte klarar av att försörja familjen, och tigga vill han verkligen inte. Detta under en tid då det var ett av de största brotten att ta sitt eget liv. Var skulle han begravas. I skogen, utanför kyrkogården, eller innanför i vigd jord. Fallet gick ända till Göta hovrätt i Jönköping som till slut lät honom begravas i vigd jord, men utan begravningscermoni. Till det fanns en karta som visade var han tog sitt liv. Det var en hård tid och mitt lilla kartproblem känns plötsligt väldigt, väldigt litet.

Men jag har nu ändå en karta och kan se var gårdarna var från början. Både Korpagården och Klövagården har flyttats men Haragården som hörde till min släkt står kvar på ursprungsplatsen.

2017-07-29

Släktresa del 2 - Mörtebo

Nu har jag åkt runt till de byar morfars föräldrar bott här i trakterna runt Ockelbo. Här i Mörtebo föddes morfar. Pappa Jan var kolare, gick till biblioteken både i Ockelbo och Gävle men det fanns så gott som ingen information om dem.

I Gävle hade jag planerat att ägna den regniga dagen åt att titta i kyrkoböckerna. Men datorerna för släktforskning var bortplockade, de skulle byta rum. Tog istället en tur i skogarna mellan Hamrånge, Säbyggeby och Mörtebo. Gissar att Jan varit kolare i de här skogarna. Kolarkojan Kappmuren kanske låg här någonstans. När jag inte får fakta kan jag ju fantisera. Får forska vidare när jag kommer hem. En riktigt regnig dag har det varit.

Har dragit mig söderut och vaknar lite närmare Långshyttan där jag föddes. Mest för en torr natt i tältet. Nu har jag fått mitt morgonkaffe och solen skiner igen.

2017-07-27

Släktresa del 1 - Svartnäs

Någonstans i den här vackra byn föddes min morfars farmor Greta Andersson 1822. Hit har jag nu kommit på min släktforskarsemester.

Började turen med att hälsa på hemma hos några släktingar. Fick hjälp med namn på foton och fick sova i skön säng istället för mitt tält. Så roligt det var. En riktigt fin start.

I morse åkte jag vidare till Backabro och Gråsala utanför Svärdsjö.Där bodde min morfars mor de sista åren. Sen drog jag vidare till Borgärdet i Svärdsjö där morfar och hans föräldrar bott i flera omgångar. Är nu på väg till Ockelbo och Kappmuren där familjen bodde innan morfar föddes. Tog då den här vackra vägen vilket jag inte ångrar.

2017-07-12

Samtal med en släkting

Hälsade på min mammas kusin Tore. Hade en fråga om hur morfar och mormor träffades, en riktigt fin pratstund. Jag fick svar på min fråga och den informationen hittar du om du klickar vidare på Elsa och Eriks gemensamma sida på antavlan.

Men det blev så mycket mer sagt. Här har vi en äkta sjöman. Coolangatta som det här skeppet heter har Tore varit styrman på, jag kan ha blandat ihop det med ett annat lika stort och ståtligt fartyg som färdats över världshaven. Roligt att det finns så mycket olika talanger i släkten.

2017-04-17

I Karleby flyttade släkten inte så ofta

Här på Korpagården är min pappa född och han bodde inte kvar här så länge. Där har släkten funnits sen i mitten på 1800-talet, min farmor och farmorsfar är född där. I granngården, Klövagården är farmorsmor född och där har släkten funnits så länge jag kan se i kyrkböckerna, och det är till i början av 1700-talet. Här har de ofta gift sig med någon i grannskapet och många gårdar blir väldigt spännande runt om i Karleby. Hit har jag varit med min pappa och hans kusin på upptäcksfärd förra sommaren. Och nyligen med min dotter, den turen kan ni läsa om på min blogg.

2017-04-17

Att hitta var morfar var född var inte lätt.

Han föddes i Ockelbo, det visste jag men hittade inte honom i kyrkoarkiven. Oj vad jag fick leta. Jag följde hans föräldrar Jan och Anna genom många flyttar. Det var Svärdsjö, Ockelbo några gånger. En tur till Hamrånge 2,5 mil öster om Ockelbo. Så i Mörtebo hittar jag att han blir född. Året efter drar de vidaredan till Backabro. De här flyttarna skulle jag vilja veta mer om.